Winter´s Bone

 
Från Robbans presentation:
Wintersbone från 2010.
Regi och Manus av bl.a. Debra Granik.
Filmen har fått 4 oscarsnominaringar, men fick ingen Oscar. Filmen har fått många mindre priser på diverse filmfestivaler runt om hela jorden. Bl.a. Berlin och Boston Independent: Bland annat biroller som tolkningen av farbrodern Teardrop har fått priser. Filmen är känd i större kretsar som filmen som Jennifer Lawrence slog igenom i. Hon kom sedan att bli mest känd för rollen som Katniss i Hunger Games och även som Mystique i X-Men.
 
Filmen handlar om 17 åriga Ree Dolly (spelad av Jennifer Lawrence). Hon tar hand om sin mentalt sjuke mor och två mindre syskon. Familjen lever på svältgränsen och Ree försakar sitt eget liv för att hålla ihop familjen. Det finns en icke närvarande pappa som är en återfallsförbrytare som nu riskerar att fällas för brott en tredje gång och därmed riskerar livstid. I väntan på rättegång betalar pappan sin borgen genom att sätta familjens hus i pant. När rättegången ska komma till, så avviker dock pappan vilket innebär att familjen kan tvingas bort från sitt hem. Ree tvingas därför att ta reda på var pappan blivit av. Var är han, har han dött och var är hans kropp i så fall? Ree går frånb dörr till dörr i grannskapet och möter en vägg av förnekelse, tystand och eller hot.
 
Frågeställningar att fundera på under filmen.
Var finns hjälpen?
Hur ser människor på rättssamhället och polisen (betänk framförallt scenen när Ree är passagerar och Teardrop kör bilen, när polisen stannar honom!)
Vad är rättvisa i detta samhälle som målas upp och hur uppstår den?
En liten fråga som jag inte ställde men som är värd att tänka på: Jämför Ree mot sina jämnåriga kamrater... hur ser deras framtid ut och varför har inte Ree gått samma väg. Jämför även detta mot nedanstående stora fråga!
 
Stor fråga (byt plats): Vad hade hänt i Sverige?
 
När jag såg den här filmen första gången kändes temat vara Heder och tillviss del hämnd. Min senaste betraktelse går snara ut på att det bärande temat är svek och vuxenvärldens svek! - Håller du med?
 
66 stycken såg filmen och snittet på betygen hamnade på 4,16.
 
Här inunder hittar ni min betygssättning av filmen från 2011 - jag lägger till min presentation och frågeställningar även där. Diskutera gärna frågorna i kommentarsfältet :)
MVH Robban

Winter´s Bone

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar